Home » D:News » De ce trebuie să mănânci din farfurii roşii dacă doreşti să slăbeşti?

De ce trebuie să mănânci din farfurii roşii dacă doreşti să slăbeşti?

De ce trebuie să mănânci din farfurii roşii dacă doreşti să slăbeşti?
Publicat: 26.06.2013
Spitalele britanice folosesc tăvi de culoare roşie în cadrul unui program de combatere a malnutriţiei, însă un nou studiu sugerează că această culoare este cea mai nepotrivită.

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au efectuat un nou studiu ce aduce noi informaţii despre efectele culorilor, dimensiunilor, greutăţii şi formelor tacâmurilor de mâncat, a farfuriilor şi a ceştilor asupra gustului perceput de oameni.

Printre rezultatele acestui studiu se numără şi descoperirea că elementele de culoare roşie tind să diminueze consumul de alimente.

Culoarea roşie ar putea fi folosită pentru persoanele care trebuie să reducă cantitatea de mâncare consumată, dar în mod cert nu ar trebui folosită în cazul celor subponderali”, scriu cercetătorii în studiul publicat în jurnalul ştiinţific Flavour.

Spitalele britanice folosesc tăvi roşii pentru a permite asistentelor să identifice mai uşor persoanele care au nevoie de ajutor în procesul de hrănire.

Cercetătorii avertizează că „roşu pare să fie culoarea cea mai nepotrivită pentru indivizii care sunt încurajaţi să mănânce mai mult”.

Într-o serie de experimente, cercetătorii au folosit tacâmuri de culori, forme şi greutăţi diferite pentru a măsura impactul acestora asupra gustului perceput de oameni. Experimentul a fost efectuat pe zeci de voluntari cu vedere bună care au mâncat acelaşi aliment.

Oamenii de ştiinţă au descoperit, printre altele, că alimentele mâncate cu un cuţit păreau mai sărate decât cele mâncate cu lingura, furculiţa sau scobitoarea. De asemenea, alimentele păreau „mai scumpe” atunci când erau mâncate cu o linguriţă uşoară de plastic decât atunci când erau mâncate cu o linguriţă de plastic modificată să cântărească mai mult.

Cercetătorii afirmă că rezultatele s-ar putea datora reclamelor şi ambalajelor sau asocierilor personale pe care fiecare individ le creează cu anumite culori.

„Modul în care percepem mâncarea este o experienţă multisenzorială ce implică gustul, senzaţia fizică pe care alimentele o provoacă în gura noastră, aroma şi ceea ce percep ochii noştri”, scriu cercetătorii.

„Chiar şi înainte să punem mâncarea în gură, creierul nostru a judecat-o deja, ceea ce schimbă experienţa noastră”, subliniază experţii.

Autorii studiului afirmă că o mai bună înţelegere a acestui fenomen ar putea fi folosită pentru a influenţa subtil obiceiurile alimentare ale persoanelor care mănâncă prea mult sau care nu mănâncă destul.

Acesta nu este primul studiu pe această temă. În luna ianuarie a acestui an, cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Valencia şi de la Universitatea Oxford au anunţat că un grup de voluntari au evaluat o ceaşcă de ciocolată fierbinte ca fiind mai gustoasă atunci când era consumată din ceşti portocalii sau crem decât atunci când era consumată din ceşti albe sau roşii.

Alte studii au arătat că ambalajele galbene amplifică senzaţia de lămâie în sucurile dulci, iar băuturile ambalate în culori reci, precum albastru, par să fie mai eficiente în a stinge setea decât băuturile ambalate în culori calde, precum roşu. De asemenea, băuturile ambalate în roz sunt percepute ca fiind mai zaharate.

Surse: AFP, The Telegraph

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase
Cele mai noi articole
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Cât vor cheltuii fanii lui Taylor Swift ca să o vadă în concert în Marea Britanie?
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
Magicianul american David Copperfield, acuzat de abuz sexual de 16 femei
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
(P) 8 Sfaturi pentru achiziţionarea primului tău apartament
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
Cercetătorii au generat căldură de peste 1.000 de grade Celsius cu energie solară în loc de combustibili fosili
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
„Poarta către Lumea de Dincolo” din Siberia a început să se despice
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
Conferința Europeană de Psihiatrie și Sănătate Mintală GALATIA 2024
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ghidat pentru mediul de business
UniCredit Bank România în parteneriat cu Social Innovation Solutions, lansează seria de evenimente ESG Journey, un tur ...
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Cel mai vechi virus uman, descoperit în oase de neanderthalian
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Care este legătura dintre hormonul de stres din timpul sarcinii și IQ-ul copilului?
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Cel mai lung experiment din lume se desfășoară de aproape 100 de ani și poate fi urmărit în timp real!
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Astronomii din România au observat 30 de stele variabile! Ce nume vor purta?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
Test de cultură generală. Ce universitate este mai veche decât imperiul aztec?
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
NASA a numit primul său ofițer-șef de Inteligență Artificială, pentru a rămâne în pas cu tehnologia
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
3 schimbări simple de viață prin care putem reduce riscul de cancer
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Un bărbat a dezvăluit care este „rețeta” pentru o căsătorie fericită
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Proteinele din sânge ar putea prezice cancerul cu 7 ani înainte de diagnostic
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Ziua în care „fecioara din Orleans” a intrat în rândul sfinţilor
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019
Valurile de căldură au cauzat 150.000 de morți pe an în lume, între 1990 și 2019